Zimní soutěž Březnice 2024

08.02.2024 18:38

V sobotu 27.1.2024 se již po dvanácté sjeli do březnického kulturního domu mladí hasiči, aby zde změřili své síly v zimní soutěži. V KD Březnice se setkalo rekordních 43 družstev ve 3 kategoriích ze všech koutů okresu Příbram, dále z okresů přilehlých a i ze 400 km vzdáleného Uherského Hradiště. Celá soutěž se oproti minulým rokům kompletně změnila ve prospěch nové soutěže SH ČMS a to Závod hasičské všestrannosti a brannosti. Z původní zimní soutěže zbylo jen hadicové kolo a optické signály, a proto jsme měli z nadcházejícího průběhu soutěže obavy. Jakmile jsme spočítali konečný počet družstev, tak se obavy ještě trochu prohloubily. Nicméně kromě drobných zádrhelů šlo vše tak, jak mělo.

Jak bylo již zmíněno, naší soutěž navštívil i čerstvě založený kolektiv mladých hasičů z Uherského Hradiště. Tato soutěž byla jejich první a odvezli si od nás domů medaile za účast. Doufáme a předpokládáme, že s nimi stále zůstaneme v kontaktu a v blízké době plánujeme i my návštěvu na jejich základnu.

Ještě před skončením prezence jsme řešili problém s parkováním hasičských vozidel. Udání na městské policii zapříčinilo hromadný přesun vozidel na parkoviště na náměstí, kde vozidla zabrala zbytečně velký prostor a ostatní občané tím přišli o místa na parkování v podstatě na celý den. Přitom před KD je opravdu zákaz, ale s dodatkovou tabulkou “DOPRAVNÍ OBSLUZE VJEZD POVOLEN”.

Při takových soutěžích, jako byla u nás v Březnici, děti závodí a získávají vědomosti, které poté v dospělosti využijí u výjezdových jednotek. Takové děti my potřebujeme, za posledních pár let přistoupilo k naší jednotce 5 členů, z toho 3 odchovanci kolektivu mladých hasičů. Doufáme, že i na tento fakt společnost hledí jako na důležitý faktor ve výchově dětí. Potřebujeme mít jednou ochotné a pracovité nástupce, kteří vyjedou do akce v jakoukoliv denní i noční hodinu pomoci druhému, pokud je to potřeba. Hasiči chodí tam, odkud jiní utíkají!

Rád bych poděkoval Městské policii Březnice, Státní policii a Josefu Špererovi za jejich prezentaci při průběhu soutěže, která měla mezi dětmi velký a kvalitní ohlas. Dále bych chtěl poděkovat březnickému kulturnímu oddělení za poskytnuté prostory a zajištění občerstvení. A nakonec všem, co byli na stanovištích jako rozhodčí.

 

—————

Zpět